Política escocesa al Camp Nou
| Els radicals del Rangers volen fer una desfilada unionista a Barcelona | Seria la resposta a l'exhibició antianglesa del setembre a París
L'arribada de l'afició del Glasgow Rangers sempre ha d'encendre els llums d'alarma. Dimecres que ve no serà una excepció. No cal recordar els incidents de la final de la Recopa del 1972 al Camp Nou. Segurament tampoc les baralles a Benidorm el febrer del 2006 (el Rangers jugava a Vila-real en Champions) o a Pamplona el febrer d'aquest any (visita a l'Osasuna a la UEFA). La referència és la desfilada d'aficionats escocesos a París, el passat 12 de setembre, amb motiu del França-Escòcia de classificació per a l'Eurocopa. Els sectors més radicals i unionistes del Rangers hi volen donar resposta aprofitant l'estadi més mediàtic que han de visitar a la present Champions: el Camp Nou.
La Tartan Army
Fa 49 dies la Tartan Army, el grup d'aficionats que sempre segueix la selecció escocesa, va desplaçar 6.000 efectius a París. Hi van fer una desfilada improvisada, en direcció al Parc dels Prínceps, en què no van faltar els càntics propis del grup, principalment antianglesos, inclòs el Flower of Scotland, l'himne oficiós -política obliga- del país. La festa no es podia deslligar de l'ambient que es viu a Escòcia d'ençà del triomf electoral de l'independentista Partit Nacional Escocès.
'English paraphernalia'
A tot plegat, els sectors més radicals de l'afició del Rangers, els que tenen relació directa amb les Orange Order unionistes i també amb hooligans anglesos, i que no solen formar part de la Tartan Army, hi volen donar una resposta d'impacte internacional. Segons ha pogut saber l'AVUI, tenen previst fer una desfilada d'exhibició unionista i proanglesa a Barcelona, en direcció al Camp Nou. Plena del que a Escòcia anomenen English paraphernalia: no només amb la Union Jack -la bandera britànica-, també amb creus de Sant Jordi -és la bandera anglesa- i càntics anticatòlics i proanglesos.
Segons algunes fonts consultades per aquest diari, hi podria haver també simbologia orangista, amb les clàssiques bandes de música d'aquestes organitzacions, i no es pot descartar, vist el to polític que tindria la desfilada, la presència oberta de hooligans anglesos. No seria el primer cop; a Escòcia recorden encara un Aberdeen-Rangers del 2002 amb greus incidents provocats per hooligans del Chelsea infiltrats.
A Barcelona els Mossos d'Esquadra ja tenen coneixement de la possible desfilada, mentre que el Barça està desplegant mecanismes de control per evitar problemes almenys dins l'estadi. El Rangers va demanar més de 20.000 entrades per als seus aficionats, petició que el club blaugrana no satisfarà: ha enviat unes 4.800 entrades, el 5 per cent de l'aforament que marca la normativa. "El que no es pot descartar és que igualment vinguin 20.000 aficionats del Rangers, i hem d'evitar que els descontrolats puguin entrar al camp", va explicar a l'AVUI Jordi Badia, portaveu del club.
http://paper.avui.cat/article/esports/104189/politica/escocesa/camp/nou.html