Tot i els intents de la Federació Catalana de Futbol (FCF) d'assolir un acord amb la Real Federación Española de Fútbol (RFEF) per a la disputa del partit Catalunya-EUA previst per al 14 d'octubre d'enguany, finalment el partit no es disputarà. I no ho farà perquè la RFEF no l'ha autoritzat, de manera que la Federació nordamericana ja cerca un nou rival per al seu amistós.
La Federació Catalana fins i tot va proposar un canvi de data (l'11 d'octubre enlloc del 14) per esquivar així l'excusa oficial de la RFEF per denegar el partit: que el 14 d'octubre és una "data FIFA" i la convocatòria coincidia amb les convocatòries de les seleccions oficials de futbol (espanyola inclosa). Però el president de la Federació Espanyola, Ángel María Villar, ja fa dies que ha decidit que el partit no es disputi.
I és que tot i aquest darrer intent de la Federació Catalana, Villar no té la més mínima intenció de variar la seua postura. Ja té la seua decisió, i és el veto del partit de la selecció catalana. Els motius els coneixem tots, arguments de tota mena excepte d'esportius. El principal motiu de la negativa final és que el partit s'ha convertit, com sempre -i des de la banda de sempre- en una qüestió política. Villar creu que ara no pot permetre's canviar la seua postura, tot i el canvi de data, perquè seria acceptar que la denegació inicial fou totalment arbitrària.
De fet ahir mateix la RFEF va confirmar via fax a la FCF que no autoritzava el partit. Villar ni tant sols es va dignar a signar aquest fax; ho va fer Jorge Pérez, el seu secretari general. I en el fax, un nou argument: les seleccions "regionals" (sic) només poden disputar partits al Nadal. Targeta vermella.
D'altra banda avui es debat al Congrés espanyol si es pren o no en consideració una Proposició de Llei que presenta el grup d'Esquerra Republicana de Catalunya, que vol modificar l'actual i vigent "ley del deporte" espanyola que obliga als esportistes de l'Estat a assistir de forma obligatòria a les convocatòries de qualsevol selecció espanyola. L'escrit el presentarà Joan Puig, que també ha carregat contra les sancions previstes per l'actual llei espanyola de l'esport, ja que tipifiquen la negativa de qualsevol esportista a assistir a aquestes convocatòries com a "infracció molt greu" que pot arribar a comportar fins i tot la pèrdua de la llicència.
Actualment només Itàlia i Espanya disposen al seu ordenament jurídic l'obligació dels esportistes d'assistir a les seues respectives seleccions, sota amenaça de sancions esportives disciplinàries greus. A la resta de països europeus l'assistència a una selecció esportiva oficial, un cop hom hi és cridat, no és obligatòria.